V petek, 20. novembra 2015, smo obeležili Dan slovenske hrane, katerega namen je opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter jih spodbuditi k pridelovanju in kupovanju le-te. Na ta dan smo otrokom in zaposlenim za zajtrk ponudili med, kruh, mleko (bio) in jabolka (bio) pridelano na slovenskih kmetijah.

V okviru projekta, Tradicionalni slovenski zajtrk, so nas v enotah obiskali čebelarji in nam predstavili čebelarjenje ter skrb za ohranjanje narave.

Od 16.11.2015 do 20.11.2015, smo v jedilnik vključili slovenske narodne jedi ter ta teden pripravili Teden slovenskih narodnih jedi.

Dejavnosti v skupinah smo popestrili s čajankami (z okušanjem medu), z ustvarjalnimi delavnicami na temo čebelarstva (iz nestrukturiranega materiala smo izdelovali čebelnjake in čebele) in zdrave prehrane (priprava sadnih napitkov in solat), s pripovedovanjem zgodb (Čebela Adela, Čebelica Meli, Kako je nastala čokolada), z izdelavo plakatov, s peko kruha in medenjakov, s spoznavanjem različnih zelišč in pripravo namazov, spoznali smo pesem Od cveta do cveta in si ogledali projekcijo Kranjska čebela, razgibali smo se na gibalnih urah v Gimnaziji Celje-Center in izvedli izlete v okolico vrtca.

Cilji, ki jim sledimo:

  • otroci spoznavajo in pridobivajo navade zdravega in raznolikega prehranjevanja
  • otroci spoznajo čebelarjenje, zelišča
  • razvijamo prstno motoriko
  • otroke spodbujamo k oblikovanju prijetnega vzdušja pri obrokih …

V projekt so bili vključeni vsi otroci  in zaposleni. Omenjene dejavnosti bomo vključevali skozi celo šolsko leto.

Galerija: