V mesecu februarju smo otroci vzgojiteljic Nike Pegan in Urške Sever, iz enote Luna, raziskovali poklice.

Za vsako črko abecede smo poiskali poklic in se poigrali. Seveda naš namen ni bil, da se naučimo črk in že kar skočimo v šolo. Cilj celotnega raziskovanja poklicev je bil razvijanje simbolne igre, ki je pomemben element otrokovega vsestranskega razvoja in nenazadnje spoznavanje poklicev, ki so okrog nas. Črke so bile le dodatek, saj posamezne črke svojih imen, otroci že prepoznavajo. Črke smo uporabili tudi za igro z glasovi, za vaje artikulacije ter za sprostitvene delavnice.

Vsak dan smo spoznali poklic na določeno črko, se igrali, prepoznavali pripomočke, odšli na obisk ali pa povabili koga v vrtec.

Tako smo obiskali mehanično delavnico »AMZS centra« v Celju; odšli do trgovine »Hofer« in si kupili tulipane; odšli smo na obisk v šolo in s pomočjo učiteljice Mihaele spoznali, da je šola prav »fina stvar«. Obiskali smo tudi našega gospoda hišnika Matjaža in njegovo delavnico, kjer nam je prijazno pokazal in dal možnost preizkusiti orodja, ki jih potrebuje pri delu.

V skupino smo povabili frizerko in si uredili pričeske po najnovejših modnih trendih. Skupaj s šiviljo Urško smo zašili prtičke in s tem polepšali naše mize. S potapljačem Jernejem pa smo se skoraj potopili do morskega dna in pri tem videli želvo, morsko kačo, delfine in morskega psa.

Pri spoznavanju poklicev smo poudarili možnost opravljanja poklica tako za ženske kot za moške in s tem rahljali stereotipne prestave o spolih, ki jih otroci že imajo.

Predvsem pomembna pa je bila igra, ki smo si jo organizirali sami. Tako smo risali svoje hiše in stanovanja ter prostore v njih (arhitekti), povzročili pravi »rom pom pom« (bobnarji), presajali in sadili narcise (cvetličarji), spoznavali elektriko in sestavljali žice, da je žarnica zasvetila (električarji). Spremenili smo se v gasilce; se preizkusili v elementih joge in odšli v pravo šolo za klovne. Spoznali smo tudi pravila nogometa in na srečo ni nihče prejel rdečega kartona. V času pustnih norčij pa smo se  kot skupinska maska preoblekli v slikarje, katere kostume so nam pomagali izdelati starši.

Otroci so pri dejavnostih vidno uživali in se odločili, da ko bodo veliki, bodo…otroci!